Center for People and Buildings

U bent hier: >>Zeeuwse nuchterheid

Zeeuwse nuchterheid

2 augustus 2018

Zeeuwse nuchterheid

Zomercolumn #3 in een reeks van 9 naar aanleiding van het Facto boekje “de Werkplek in 2030”. Ik schreef daar zelf een stukje voor, maar de komende dagen neem ik de tijd om wat associaties of luchtige kanttekeningen te plaatsen bij de stukjes die mede-auteurs schreven. Vandaag reageer ik op Nicky Leemreijze-Mosselman, eigenaar van The Office Project.

Broedplaats voor talent

Voor het eerst in bijna 10 jaar zag ik Nicky terug. Dat was in dit FACTO boekje.   Nicky werkte in het voorjaar van 2009 bij het CfPB aan haar afstudeeronderzoek. Ze omschreef het zo: “Ik wil inzicht krijgen in de lange termijn effecten van werken in een activiteitgerelateerde omgeving op de arbeidssatisfactie, het welzijn van de medewerkers en de arbeidsproductiviteit”.  Hoe actueel kun je zijn met zo’n doel! Nicky – kordate en nuchtere Zeeuwse dame – onderzocht een organisatie die al 7 jaar een activiteitgerelateerde werkplekken gebruikte. Ik heb haar gepubliceerde bevindingen vanochtend nog eens nagekeken (zie hier). Eén ervan luidt: “Continued attention needs to be paid to appropriate employee behaviour with regard to occupying workspaces and the introduction of the concept to new employees.”

Voortdurende aandacht

Toen (in 2009) was het welzijn, nu heet het well being, gezondheid, of vitaliteit en het is een actueel ding! Nicky stelt “Gezonde medewerkers zorgen voor een gezond bedrijf”. Dat zou je in de wetenschap een hypothese noemen, en die kun je testen. Is die stelligheid wel waar? En als het nu niet waar is, waarom dan alle gedoe over vitaliteit; als het wel (een beetje) waar is, kun je er dan op plannen of ontwerpen? en als je proactief kunt plannen kun je dan ook voorspellen wat het effect van maatregelen is, bv “de winst” voor je bedrijf.  En tada!, daar zijn we weer! bij de weerkerende vraag in het werkplekdomein: Werkt het beter, prettiger, goedkoper?

Toch blijf ik een beetje hangen bij dat causale, dat maakbare en proactieve. Dat komt waarschijnlijk door een leuk artikel “Proactive Vitality Management and Creative Work Performance: The Role of Self‐Insight and Social Support” in de Journal of Creative Behavior . Dat artikel[1] begint leuk en herkenbaar. Iemand moet een inleiding voor een artikel schrijven maar kan niet focussen en mist de positieve energie...Het artikel gaat over de vraag of je de fysieke en mentale energie kunt mobiliseren om creatief te werken? Het antwoord (op basis van een onderzoek onder  252 mensen in Nederland in uiteenlopende organisaties en beroepen) is JA, dat kan mits je bewust aan vitality management doet, mits je inzicht in jezelf hebt en mits je genoeg sociale steun uit je omgeving krijgt.

Ja mits….

Daar heb je weer die wetenschappers, die nooit zeggen: ‘Zo zit het, en aan die knopen kun je draaien voor een positief resultaat’.

Ik ben blij met de nuchtere visie van Nicky over de werkplek 2030. Maar nog ‘happier’ ben ik met haar slotzin over de werkplek 2030 : “Je zou kunnen beginnen met….en daarna aan de slag”. Ik lees dat als: denk na, doe iets en leer ervan.

Mooi toch!

 

[1] Emma M. Op den Kamp, Arnold B. Bakker, Maria Tims, Evangelia Demerouti (2018)

Proactive Vitality Management and Creative Work Performance: The Role of Self‐Insight and Social Support

In: The Journal of Creative Behavior, first published 26 july 2018