Vastgoedprofessor Hans de Jonge beïnvloedde velen. Nu is er het afscheid!
28 september 2016
Hans de Jonge stopt eind september bij de TUDelft. Vanaf 1991 zijn talloze studenten door Hans beïnvloed, geënthousiasmeerd, gecoacht en beoordeeld of ze een academische titel mogen voeren. De beoordeling vond dan plaats op een moment dat er weer een scriptie af was, maar voor die tijd waren velen al verknocht geraakt aan vastgoed als boeiende discipline of als omgeving voor een loopbaan. Daar droegen Hans' enthousiasme en kennis sterk aan bij.
Hans plaatst vastgoedvraagstukken in een maatschappelijk kader. Vastgoed is niet een leuk tijdverdrijf maar iets met nut en noodzaak. Het is meer dan een gebouw waar je trots op kunt zijn dat je het ontwierp, ontwikkelde of bouwde. “De bouw maakt het” zegt Bouwend Nederland, maar hoe beperkt die slogan is toonde Hans keer op keer door aandacht te vragen voor de behoeften en belangen van de eindgebruikers van het gebouw. In 1991 heette dat “de vraagzijde”.
In Delft gingen ze zich bij de oprichting van de vakgroep Bouwmanagement en Vastgoedbeheer (BMVB) bezig houden met hoe organisaties vastgoed zien of zouden moeten zien. De term Corporate Real Estate kwam rond 1992 overwaaien uit de USA waar Hans al een uitgebreid netwerk van academische en professionele relaties onderhield die gelegd waren in zijn tijd als directeur onderzoek van de voormalige Rijksgebouwendienst. Door die verbinding met de overheid was het ook snel dat Public Real Estate Management in de belangstelling kwam. Belangrijk want overheden hebben extra verantwoordelijkheden naast een functioneel beheer van met belastinggeld ontwikkelde gebouwen: overheidshuisvesting draagt bij aan stedelijke ontwikkeling / gebieds(her)ontwikkeling, aan kennis over duurzaamheid et cetera.
Een belangwekkend onderzoek was de Toekomst van de kantorenmarkt 1994-2015 dat helaas niet meer herhaald is in Nederland. Het voert te ver om hier een biografie te schrijven; wie weet komt er nog een overzichtswerk waarin we kennis kunnen nemen van wat door of onder invloed van Hans bereikt is in 25 jaar hoogleraarschap. Dit laatste stopt, vroeger kon je doorgaan tot je 70e als emeritus hoogleraar. Dat is er een beetje van af aan het raken. Je wordt geacht te stoppen. Maar het werk gaat door. En ik denk dat Hans ook nog wel een beetje doorgaat.
BMVB heet inmiddels Management in the Built Environment. Deze groep binnen de faculteit Bouwkunde van de TUDelft organiseert op 30 september een symposium Building our Future gevolgd door de uittreerede van Hans de Jonge. Wilt u er bij zijn? Kijk dan op deze website (klik hier). Een ding voorspel ik. Het gaat over ons, collectief aangeduid als “de eindgebruikers”.