Center for People and Buildings

U bent hier: >>Publicatie Werk in Transitie Benchmark 2024: in...

Publicatie Werk in Transitie Benchmark 2024: inzicht in effecten van hybride werken

30 augustus 2024

Publicatie Werk in Transitie Benchmark 2024: inzicht in effecten van hybride werken

Download de Werk in Transitie Benchmark 2024

“Met mij gaat het goed.” Dat is de boodschap van medewerkers vanuit de Werk in Transitie Benchmark 2024. Er is nog weinig (wetenschappelijk) onderzoek beschikbaar over hoe mensen het hybride werken ervaren en waar zij tegenaan lopen. In het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie haalt het CfPB (samen met de TU Eindhoven en de TU Delft) met de Monitor data en inzichten op over hybride werken. De Werk in Transitie Benchmark 2024 fungeert als een referentiepunt waarmee organisaties hun eigen situatie kunnen vergelijken en vormt de basis om ontwikkelingen in de komende jaren te duiden. De Benchmark 2024 is gebaseerd op de antwoorden van 17.250 medewerkers van 10 (semi) publieke organisaties. Daarmee biedt het document een goed en onderbouwd inzicht in de manier waarop binnen de Nederlandse publieke sector hybride gewerkt wordt, en hoe het gaat met mens en organisatie. 

Schaalvergroting

Door de ervaringen met thuiswerken in de corona-tijd heeft een versnelling plaatsgevonden richting hybride werken. Deze plotselinge schaalvergroting vond plaats zonder voorafgaand beleid of toetsing op effectiviteit. Om de effecten van deze ontwikkeling in kaart te brengen heeft het CfPB de Werk in Transitie Monitor ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk gevalideerde, digitale vragenlijst en onderdeel van het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie, dat zich richt op hybride werken. De vragenlijst bevat een breed scala aan onderwerpen, onderverdeeld in vijf modules: medewerker en organisatie, werkplek, samenwerken, leiderschap, en gezondheid. De data voor de Werk in Transitie Benchmark 2024 zijn in 2023 verzameld, met deelname van 17.250 medewerkers uit 10 (semi)publieke organisaties.

Op basis van de uitkomsten van de Werk in Transitie Monitor publiceert het CfPB nu de Werk in Transitie Benchmark 2024. In dit document bieden we gedetailleerd overzicht van hoe binnen de Nederlandse publieke sector hybride gewerkt wordt, en de effecten hiervan op mens en organisatie.

"De komende jaren zullen uitwijzen wat goed beleid is voor hybride werken. De benchmark fungeert als een referentiepunt om ontwikkelingen in de komende jaren te duiden en waarmee organisaties hun eigen situatie kunnen vergelijken."

Tevreden

Uit de Werk in Transitie Benchmark 2024 komt onder meer naar voren dat medewerkers gemiddeld de helft van de tijd thuis werken en 38% van de tijd op kantoor. Het merendeel van de medewerkers (80%) werkt maximaal twee dagen op kantoor. Een kleine groep medewerkers (6%) werkt elke dag op kantoor. Medewerkers voelen zich flexibel in wanneer, hoe en waar ze hun werk kunnen uitvoeren en beschikken over de middelen om digitaal te werken. Het digitaal werken wordt goed ondersteund met de inlogmogelijkheden, toegankelijkheid van documenten en het digitaal samenwerken.

Medewerkers  geven verder aan hun werk effectief te kunnen uitvoeren, zowel in samenwerking met collega’s als individueel. Bij het werken op afstand worden weinig problemen ervaren. Men is zeer tevreden met de thuiswerkplek, en medewerkers voelen zich tijdens het werk gesteund door collega’s en hun leidinggevenden. Men weet elkaar te vinden en heeft ook vertrouwen in elkaar. Ook ervaren medewerkers flexibiliteit om op verschillende locaties en tijden te werken. Opvallend is wel dat de kantoorwerkplek een stuk lager wordt beoordeeld dan de thuiswerkplek.

Afspraken

De benchmark leert dat medewerkers onderling concrete afspraken maken over bereikbaarheid, aanwezigheid op kantoor, beschikbaarheid en gezamenlijke contactmomenten. Medewerkers communiceren met elkaar en ronden taken tijdig af. Wel wordt informatie niet altijd duidelijk gedeeld en is het niet altijd duidelijk of collega’s elkaar voldoende goed aanvoelen en inspelen op elkaars behoeftes. Nu iedereen de keuzevrijheid heeft om op verschillende locaties te werken, is het van belang aandacht te hebben voor de verbinding die men voelt bij het werk en de organisatie. Over dit aspect heeft het CfPB een wetenschappelijk artikel geschreven dat vrij te raadplegen is. Ook ontwikkelde het CfPB een ‘serious game’ aan de hand waarvan teams in gesprek kunnen gaan over mogelijke knelpunten.

Lees verder in de Werk in Transitie Benchmark 2024

Contactpersoon

Dennis La Brijn

Dennis La Brijn

Researcher /MA Geschiedenis