Naar kantoor - Niet naar kantoor
16 april 2021
Hybride werken: van alles wat...
Wie op een kantoor werkt weet dat het voorland Hybride Werken heet: een beetje op kantoor, een beetje thuis, een beetje elders, een beetje digitaal, een beetje analoog. Maar niemand weet in welke verhouding die beetjes zullen zijn.
Collega's Nora van Klingeren Henk-Jan Hoekjen schreven elk een column:
ABANDON SHIP, nr 4 in de reeks Cruiseschepen en dingen die voorbij gaan - Nora
Sinds de uitbraak van de pandemie in 2020 schrijf ik zo af en toe een column onder de titel ‘Cruiseschepen en dingen die voorbij gaan’. De gelijkenissen tussen de kantoorkolossen en cruiseschepen zijn voor mij treffend.
Tegenover mijn huis zie ik een cruiseschip in het dok liggen. Een jaarlang ronddobberen op zee is genoeg geweest. Klaarblijkelijk tijd voor een zogenaamde ‘dokbeurt’. Tijd voor verandering?
Ik ga met de pont naar de overkant om te kijken wat er gaande is. En daar liggen ze dan: de Amsterdam[1] en de Marella discovery[2]. Als ware zusterschepen naast elkaar. Het kan geen toeval zijn. Twee iconen uit vervlogen tijden.
foto: Nora van Klingeren
Het moge duidelijk zijn: ik ben geen voorstander van kantoorkolossen en al helemaal niet van een massale terugkeer naar deze mastodonten. Daar is ook alle reden voor. In de periode voor Corona is al gebleken dat de bezettingsgraad van de kantoren bedroevend laag is. Op zijn best circa 65% op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10:00 en 15:00 uur. Welgeteld 15 uur. Met nog wat gebruik op de andere dagen kom je uit op een fractie van de beschikbare 168 uur per week( 24x7).
In de periode van de COVID-19 pandemie is massaal thuisgewerkt. Uit ......
Lees hier de hele column van Nora
Wordt thuiswerken ‘het nieuwe normaal’? - Henk-Jan
Uit cijfers van het CPB blijkt dat thuiswerkers na de lockdown een groter deel van hun werktijd op de thuiswerkplek willen doorbrengen (zie het FD van 1 februari, ‘Les van thuiswerkexperiment: goed voor je mensen zorgen is goed voor je bedrijf’). Femke de Vries brengt in haar recente expertartikel ‘Thuiswerken heeft grote invloed op bedrijfsdoelen’ (FD, 2 maart) naar voren dat van de 25 grootste Nederlandse werkgevers de meesten verwachten met fors minder kantoorruimte verder te gaan. En ook uit ons eigen onderzoek ‘We Werken Thuis’, dat we als Center for People and Buildings (CfPB) uitvoerden met Aestate/Ontrafelexperts, TU Delft en TU Eindhoven, komt naar voren dat velen verwachten na de corona-periode een ‘nieuw normaal’ zal aanbreken. Zo geeft 82 procent van de bijna 40.000 respondenten aan na corona vaker te willen thuiswerken; 87 procent zou het niet erg vinden om verplicht (als dat juridisch al kan?) één of twee dagen thuis te moeten werken.
Kantoor slechts ontmoetingsplek?
Her en der wordt daarom de verwachting uitgesproken dat het kantoorgebouw in de toekomst nog slechts zal dienen als ontmoetingsplek,
bron: uit We Werken Thuis presentatie, CfPB voorjaar 2021.
en dat een flink deel van het traditionele kantoorwerk voortaan vanaf de thuiswerkplek zal worden uitgevoerd. Deze gedachte is begrijpelijk. Toch zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat de thuiswerksoep straks misschien wat minder heet zal worden gegeten dan zij nu wordt opgediend.
Allereerst zijn lessen die tijdens een uitzonderingstoestand worden geleerd ....
Lees hier de hele column van Henk-Jan
[1] De originele Amsterdam vertrok in 1749 voor haar ‘maiden-voyage’ van Texel naar Batavia, maar zonk op de heenreis al voor de Engelse Zuidkust.
[2] De Marella Discovery is in 1995 gebouwd.