Miniseminar 'Cognitieve prestaties in de werkomgeving'
2 februari 2017
Op de vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer van afgelopen week gaven we een miniseminar over cognitieve prestaties in de werkomgeving. Een onderwerp dat de komende jaren steeds meer aan bod zal komen. In de ontwerpen zien we steeds meer open werkomgevingen (waarin concentreren lastig is) en de verwachting is dat de aard van het werk complexer wordt. Deze combinatie vraagt steeds meer van ons cognitief vermogen. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op onze cognitieve prestaties. Deels leggen we de basis daarvoor buiten werktijd. Denk bijvoorbeeld aan een goede nachtrust, een gezond ontbijt en lichaamsbeweging. Maar ook de werkomgeving speelt een belangrijke rol. In het miniseminar werd ingegaan op drie elementen.
Binnenmilieu
Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu vertelde over het belang van een goed binnenklimaat. Hij pleit voor het investeren in een goed thermisch binnenklimaat, voldoende verse luchttoevoer, controlemogelijkheden, goede akoestiek en ergonomisch licht. Hij toonde diverse onderzoeken die laten zien dat de investering in een goed binnenmilieu zichzelf snel terugverdient.
Slimme, voor de gebruiker ontworpen werkomgeving
Wim Pullen ging in zijn presentatie in op het belang van je kunnen concentreren op je werk, en van de productiviteit en het welbevinden van kenniswerkers. Het ontwerp van de werkomgeving speelt daarbij een belangrijke rol. In de hedendaagse open werkomgevingen zien we dat afleiding, vooral door collega’s, (te) veel voorkomt. Wim pleitte ervoor om bij het ontwerp van de werkomgeving meer aan te sluiten op de behoeften van de gebruikers, mensen medeverantwoordelijk te maken en om variaties in sfeer aan te brengen.
Klik hier voor de presentatie van Atze en Wim.
De powernap als effectieve energizer
Kasper Janssen is sportarts van topsporters. Hij begeleidde de succesvolle roeiselectie richting de Spelen in Rio en is nu arts van de judoselectie. Als sportarts doet hij onder andere onderzoek naar de relatie tussen inspanning en rust. Een korte powernap van 10 minuten leidt drie uur lang tot hogere alertheid. Zeker voor bepaalde beroepsgroepen, denk bijvoorbeeld aan medisch specialisten en verkeersleiders, zijn de voordelen evident. Maar ook de ‘gewone’ kantoorwerker kan zijn voordeel doen met een korte herstelperiode tijdens de reguliere werkdag. Onderzoek onder werknemers laat zien dat zij open staan voor een powernap.
Klik hier voor de presentatie van Kasper.