Flexplekken voor artsen en medisch onderzoekers
20 april 2011
Minder geld
De publieke financiering van de zorg loopt terug. Dat raakt ook de medische onderzoekers in de academische medische centra. Die groep doet zeer relevant werk want onze gezondheid vinden we belangrijk (zeggen we). De omgeving van deze werkers creëert druk, en dan gaat het niet alleen om medische prestaties. Het omgaan met schaarse middelen raakt nu ook de werkplek. Drie artsen op een kleine kamer, kan dat? Zes promovendi op een kleine kamer; werkt dat nog? Het lijkt niet ideaal, want je kunnen concentreren is een van de belangrijkste factoren voor een iemands individuele productiviteit. Als je op elkaars lip zit biedt dat een dwingende context om te communiceren, maar ook dat heeft zijn grenzen. Wat is ideaal? En zit iedereen wel zo dicht opeen gepakt als het lijkt? Hoe gaan onderzoekers en artsen om met hun dossiers: nog steeds veel papier dat na gebruik in kasten wordt opgeborgen?
De afgelopen week stonden bezoeken aan twee omgevingen op onze agenda: Amsterdam en Nijmegen.
Heruitvinden werkomgeving
Het heruitvinden van de werkomgeving staat centraal in een onderzoek dat is gestart in een divisie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Deze case studie past in ons onderzoek over de Wetenschappelijke werkomgeving. In de komende maanden bevragen, observeren we onderzoekers en maken we simulaties over alternatieve werkplekoplossingen. Waar we vooral meer van willen weten zijn de opvattingen over de werkomgeving als prikkel voor een gunstig academisch klimaat. Hoe bevorderend werkt een afgewogen mix van werkplekken en een goed gebruik daarvan op dat klimaat?
In het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is onlangs een nieuw werkplekconcept in gebruik genomen op de afdeling Kindergeneeskunde. We keken er rond en bespraken de situatie met onderzoekers. Hoe zo’n concept zal bevallen weten we nog niet. Het onderzoek dat daar door de locale universiteit gedaan wordt moet hier meer licht op werpen.
We zouden graag zien dat in de omgeving van artsen en onderzoekers die dagelijks verkeren in de wereld van Evidence Based Medicine de analoge aanpak van het CfPB leidt tot gefundeerde beslissingen op en over de werkplek, met een gunstig effect op het academisch klimaat.