Digital Detox Donderdag
14 november 2019
Dit berichtje lees je vast niet vanaf je smartphone want vandaag is het Digital Detox donderdag (Detox donderdag). De dag om je telefoon aan de kant te leggen en minder afgeleid te worden door meldingen van Whatsap, LinkedIn, nu.nl of Instagram.
Wat doet die (toxische/giftige) afleiding eigenlijk met je en waarom zou je je telefoon aan de kant leggen? Gefocust aan een taak werken is lastig wanneer er veel afleiding is. In zijn leuke boekje Focus AAN/UIT beschrijft Mark Tigchelaar dat je prefrontale cortex, een gebied in je hersenen, het beste functioneert in rust. Maar waar is die rust nu nog? Overkomt die ons, moeten we die zoeken? En doen we vandaag ook zelf niet mee aan info-overload, in dit bericht met zoveel linkjes?
Ik of de ander? Wie zorgt er voor afleiding in de werkomgeving?
Bij digitale detox gaat het om jouw persoonlijke gebruik van de smartphone en andere mobiele devices. We lijken als mensen tegenstrijdig in ons gedrag: willen rust, maar laten ons permanent afleiden. Is dat uit vrees iets te missen? Dit is interessant omdat we in ons onderzoek over het gebruik van en de tevredenheid over de werkomgeving zien dat afleiding veroorzaakt wordt door het geluid van telefonerende collega’s in de werkomgeving. Zij doen het, niet ik. Dat is wat echt te denken geeft.
Klachten over open werkomgevingen en oplossingen daarvoor
Wanneer een organisatie overgaat naar een (meer) open, flexibel gebruikte werkomgeving is er een aantal terugkerende aandachtspunten:
- Medewerkers klagen regelmatig over te veel openheid van een werkomgeving. Bijna de helft van werknemers in kantoortuinen kan zich moeilijk concentreren, tegenover een derde van medewerkers in traditionele kantoren.
- Er zijn soms ruimten om rustig te werken, de ‘concentratie werkplekken’ en stiltezones in de werkomgeving, maar vaak zijn er niet genoeg van dit soort plekken.
- Men ervaart minder rust, er is veel afleiding en last van omgevingsgeluid. Dit is een reden om gebruik te maken van ‘noise-cancelling headphones’. Jette Pellemans schreef hierover onlangs in NRC: De omgangsregels voor de koptelefoon op het werk, Ze raadpleegde het CfPB voor haar verhaal.
Digitale detox op kantoor
Een aantal factoren helpt om prettiger te kunnen werken in een open werkomgeving:
- Biedt de juiste werkplekken en overlegruimten aan. Kies voor maximaal acht werkplekken bij elkaar.
- Medewerkers kunnen afspraken met elkaar maken waardoor er minder afleiding en geluid is. “Stilte is de nieuwe schaarste”. En daar komt de digitale detox weer van pas.
- Creëer bewustwording over het gebruik van mobiele devices. Zorg dat je niet alleen op donderdag een digitale detox hebt maar probeer de rust in je hoofd en de werkomgeving regelmatig terug te laten komen.
- Introduceer de monnik-modus-morgen waarbij er in de ochtend weinig tot niet wordt getelefoneerd en er gefocust wordt gewerkt. Zie het filmpje van Bruce Daisley. In de middag is er dan ruimte voor besprekingen, overleggen aan de werkplek en telefoontjes.
Zie hier, zomaar wat tips voor meer rust, thuis en op kantoor.
Als we ze volgen krijgen we meer rust, thuis en op kantoor.
Of laten we ons dan weer door iets anders afleiden? Voor dat je het weet heb je behoefte aan een digital detox retreat.