Debatteren over sfeer en samenwerking in de werkomgeving
9 oktober 2011
In het kader van haar tienjarig bestaan organiseert het CfPB drie regiobijeenkomsten op locatie. Ontmoeten en kennis delen staat centraal. Telkens worden twee voor de werkomgeving relevante thema's 'bij de hoorns gevat'. De eerste bijeenkomst vond plaats bij Steelcase in Amsterdam en ging over sfeer en samenwerking in de werkomgeving. Een panel van vier [Thijs Edelkoort - senior consultant AT Osborne; Annemieke Garskamp - workplace consultant Steelcase; Nick Willemse - interieurarchitect Steelcase en Theo van der Voordt - senior onderzoeker CfPB/TU Delft] gingen met elkaar en de zaal in gesprek. Dat leverde een interessante waaier van opvattingen, verhalen, observaties en onderzoeksresultaten op.
Hieronder een kleine bloemlezing:
- Tegenwoordig zijn ruimten voor ontmoeten en samenwerken de ruggengraad van je ontwerp en schaar je de individuele plekken daar omheen.
- Dankzij de ontwikkelingen in de ICT is het tegenwoordig niet meer of-of maar en-en. Daarmee ondersteun je de werkprocessen beter en kun je beter inspelen op persoonlijke voorkeuren door mensen te laten kiezen waar ze het liefst werken.
- Je ziet ook een tegentrend, brainstormen op papier, even weg van de computer. De computer belemmert het je vrij uiten in zekere zin.
- Met je auto, je vakantie, iedereen probeert zijn leven maximaal zelf vorm te geven. Op kantoor zie je het tegendeel, alles hetzelfde. Kun je niet iets van de drang naar individuele expressie naar de werkomgeving verplaatsen?
- Dat je je eigen werkplek kunt kiezen is belangrijker dat dat deze er mooi uitziet.
- Activiteitgericht werken bestaat niet. Emotiegericht werken wel. De een voelt zich lekker in werkomgeving A, de ander in omgeving B, weer een ander in C. De truc is dat je voldoende diversiteit biedt zodat ieder een plek kan kiezen die bij hem past.
- Het gaat om de juiste balans. Waar ligt de grens tussen diversiteit en afstemming op persoonlijke voorkeuren versus de betaalbaarheid en beheersbaarheid?
- Als design een sausje wordt werkt het niet, het moet ook functioneel zijn.
- Het belang van een sfeervolle werkomgeving is relatief. Een prettig sociaal werkklimaat heeft meer invloed op het welbedinden en de productiviteit.
- Managers zien activiteitgerelateerd werken niet als dé oplossing maar als een middel om samenwerken en kennisdelen op termijn te verbeteren. Het losweken van de eigen plek kan daarbij helpen.
- Het gaat vaak om verleiden. Bijvoorbeeld gezellige koffiehoeken waar mensen even blijven hangen. Van gesloten naar meer open vraagt om een subtiele aanpak, en niet enkel open.
- FD'ers zijn gewend de mouwen op te stropen, te doen. Het is daarom niet verrassend dat zij ingeschakeld worden als er in het bedrijf wat moet gebeuren.
- Je kunt FM/ICT/HRM zien als op elkaar liggende bierviltjes. FM ligt meestal onder- en HRM bovenop. Maar als je aan een van de viltjes draait dan draait de rest ook en moet je daar ook wat mee doen.
Klik hier voor een uitgebreide impressie, hier voor een blogverslag van deelneemster Liesbeth Mantel, hier voor een artikel over de bijeenkomst in Officemagazine en hier voor een power point presentatie van Steelcase.
Al met al was het - wat ons betreft - een erg leuke en zinvolle sessie die naar meer smaakt.