Center for People and Buildings

U bent hier: >>Control op de werkplek: Laat je lijf het werk d...

Control op de werkplek: Laat je lijf het werk doen!

18 maart 2020

Control op de werkplek: Laat je lijf het werk doen!

Als je dit leest, zit je waarschijnlijk (verplicht) thuis te werken. Het is koel buiten en de temperatuur binnen is aangenaam. Maar als het nu hoogzomer zou zijn: wat zou je dan doen? Naast de strijd om de pc en wie het meest profiteert van de Wi-Fi, is er dan de strijd om de airco? Dat is allemaal niet nodig….

Van installatie naar instelling!

De ontevredenheid met het binnenklimaat is in enquêtes naar de tevredenheid van kantoorwerkers over hun werkomgeving een regelmatig terugkerend onderwerp. En dus is de aanpak in kantoren vaak gericht op het nóg meer investeren in klimaatinstallaties. Het plaatsen van nóg meer sensoren en nóg meer koelen bij warmte. Maar zijn deze regelsystemen wel nodig?
 

Tot 30 procent beter presteren?

Warmere zomers komen er waarschijnlijk steeds meer. Sporters bereiden zich daar op voor. Door onder meer het Radboud UMC en TU Delft is daarom bijvoorbeeld het programma “Thermo Tokyo, beat the heat” opgezet, bedoeld om sporters voor te bereiden op de Olympische Spelen van Tokyo (waarvan we momenteel natuurlijk niet weten of die überhaupt zullen doorgaan…). In dit programma wordt uitgegaan van de gedachte dat de belangrijkste stap bij het lijf zelf begint. Het menselijk lichaam is namelijk prima in staat om zich aan te passen aan warmere omstandigheden. Na een periode van gewenning kan een sporter tot 30 procent beter presteren in de hitte dan zonder deze gewenningsperiode.


 

Aanpassen aan warmte

CfPB Collega Maaike is bewegingswetenschapper met grote interesse voor thermofysiologie. Zij geeft aan dat het menselijk lichaam goed om kan gaan met warmte, beter nog dan met kou:

 “Het lichaam went aan warmte, terwijl het lichaam zich niet aanpast aan koude omstandigheden (Cheung & Daanen, 2012[i]). Als het koud is vertonen we ander gedrag, we zetten de verwarming bijvoorbeeld hoger en trekken een extra vest aan. Terwijl na een periode van gewenning aan hitte er sprake is van fysiologische aanpassingen. Zoals verbeterde zweetproductie, verbeterde huiddoorbloeding, lagere lichaamstemperatuur, verminderde cardiovasculaire spanning, verbeterde vochtbalans, aangepast metabolisme en verbeterde cellulaire bescherming (Périard et al., 2015[ii]). Ons lichaam regelt het dan! De aanpassingen aan warmte vinden al voor 75-80% plaats in de eerste vier tot zeven dagen, zoals te zien in figuur 1. Je zou binnen een werkweek al gewend kunnen zijn aan warmere omstandigheden op het werk”.

cid:image002.jpg@01D5FD0E.63FBE640

Figuur 1 Fysiologische aanpassingen aan hitte over de tijd uit Périard et al. (2015)

Terug naar het kantoor.

We zouden dus langzaam kunnen wennen aan hogere temperaturen op kantoor. Zouden we de gemiddelde temperatuur in het gebouw rustig mee kunnen laten stijgen met het seizoen? Koelen kost in het algemeen veel meer energie dan verwarmen, dus daar zou enige energiewinst behaald kunnen worden. Maar veel belangrijker is waarschijnlijk de vraag wat het doet met de productiviteit van medewerkers, wanneer we de temperaturen in kantoren laten stijgen. Bij sporters wordt ook gezegd dat ze na aanpassingen aan hitte 30 procent beter presteren dan zonder gewenningsperiode. Ik hoor het commentaar al: “Oei, warmer op kantoor, dat keert zich tegen het welzijn en dan wordt de productiviteit lager.” Maar dit is dus allesbehalve zeker. Want het is nog lang niet duidelijk wat de precieze invloedfactoren zijn op welzijn en productiviteit van kantoorwerkers.

En ook de invloed op hun gezondheid – een al even belangrijk onderwerp in het moderne kantoor , ook als is dat even tijdelijk gesloten, (en trouwens ook voor sporters) – is allesbehalve duidelijk. Dit laatste blijkt ook uit ons grote onderzoek ‘The relationship between interior office space and employee health and well-being – a literature review’ van collega’s Susanne Colenberg (CfPB), Tuuli Jylhä en Monique Arkesteijn (TUDelft/BK/MBE) in het tijdschrift Building Research & Information. Zie hier. Het onderzoek noemt positieve én negatieve effecten op "skin, eye, nose, throat irritation, tiredness, fatigue, alertness, headache, nausea, dizziness, thermal comfort". Een heel lijstje!

Van de zomer

Als je dit gelezen hebt, zat je waarschijnlijk thuis te werken. Het is koel buiten en de temperatuur binnen is aangenaam. Maar als het nu zomer zou zijn: wat zou je dan doen?

Je zou je aanpassen. Dat gaat vanzelf, daar is ons lichaam goed in. Er zijn geen maatregelen nodig of complexe regelsystemen. Ons lichaam regelt het voor ons. Alleen: geef je lijf de tijd eraan te wennen, dat doen de olympische sporters ook!

 

 

 

 

 

[i] Cheung & Daanen (2012). Dynamic adaptation of the peripheral circulation to cold explosure. In: Microcirculation 19(1), 65-77

[ii] Périard, J. D., Racinais, S., & Sawka, M. N. (2015). Adaptations and mechanisms of human heat acclimation: applications for competitive athletes and sports. In: Scandinavian journal of medicine & science in sports, 25, 20-38.

Contactpersoon

Henk-Jan Hoekjen

Henk-Jan Hoekjen

Researcher / PhD Philosophy / MA History