Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Verbinding blijft in stand bij hybride werken

Verbinding blijft in stand bij hybride werken

14 oktober 2024

Verbinding blijft in stand bij hybride werken

Hybride werken lijkt geen negatieve impact te hebben op het gevoel van verbinding tussen collega’s. Dat is één van de opvallende uitkomsten van de Werk in Transitie Benchmark 2024 van het CfPB. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder ruim 17.000 kenniswerkers bij (semi)publieke organisaties.

Een goede samenwerking tussen collega’s is voor essentieel voor het behalen van de doelstellingen van organisaties. Daarom is het belangrijk om de invloed van hybride werken op de onderlinge samenwerking zorgvuldig in kaart te brengen. Doordat collega’s elkaar minder vaak fysiek ontmoeten kunnen de kennisuitwisseling en sociale interactie immers onder druk komen te staan. Ook kan werken op afstand volgens de wetenschappelijke literatuur een negatief effect hebben op het onderlinge vertrouwen tussen medewerkers.

Gemeenschapsgevoel

Heeft de invoering van hybride werken inderdaad deze negatieve effecten? De Werk in Transitie Benchmark 2024 van CfPB laat zien dat dit vooralsnog niet het geval is. Op basis van de data die werd vergaard via de digitale vragenlijst Werk in Transitie Monitor kan de conclusie getrokken worden dat de samenwerking en het onderlinge gemeenschapsgevoel tussen hybride werkende collega’s in tact blijft.

De cijfers van het CfPB laten zien dat maar liefst negen op de tien hybride werkers het gevoel hebben ‘erbij te horen’. “Het vertrouwen tussen collega’s scoort eveneens een ruime voldoende”, aldus de CfPB-onderzoekers. Zowel het verticale vertrouwen (= tussen medewerkers en leidinggevenden) als het horizontale vertrouwen (= tussen medewerkers onderling) worden door de respondenten beoordeeld met gemiddeld een 3,9 op een schaal van 1 tot 5.

De wijze waarop teamleden hun gedachten, acties en gevoelens samenbrengen om een gemeenschappelijk doel te bereiken, krijgt een 3,8 op een schaal van 1 tot 5. “Medewerkers geven aan dat ze met collega’s communiceren en gezamenlijk hun taken op tijd afronden”, meldt het CfPB. Ook over de sociale ondersteuning van collega’s zijn de respondenten veelal positief. “Drie op de vier medewerkers hebben het gevoel dat ze voldoende ondersteuning krijgen van collega’s.” Minder eensgezind zijn de respondenten over de vraag of informatie duidelijk wordt gedeeld en over hoe goed ze elkaar aanvoelen en inspelen op elkaars behoeftes.

Serious game

De overwegend positieve score op het aspect ‘samenwerken’ kan worden verklaard door de mate waarin er binnen de ondervraagde organisaties afspraken zijn gemaakt over werk-gerelateerde aspecten. Zo geven respondenten aan concrete afspraken met collega’s te hebben gemaakt over bereikbaarheid (68%), aanwezigheid op kantoor (68%), beschikbaarheid (76%) en gezamenlijke contactmomenten (80%). Opvallend is wel dat de afspraken vooral gemaakt worden met directe collega’s; de afspraken met leidinggevenden scoren op al de genoemde aspecten een aantal procentpunten lager.

Om het maken van afspraken met collega’s en leidinggevenden te faciliteren ontwikkelde het CfPB onlangs een ‘serious game’. Met The Workplace Game worden teams in staat gesteld om eventuele knelpunten bespreekbaar te maken en de onderlinge samenwerking en het vertrouwen verder te versterken.

Werk in Transitie

De Werk in Transitie Benchmark 2024 is een publicatie in het kader van het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie die het CfPB samen met TU Delft en TU Eindhoven uitvoert bij tien (semi) publieke organisaties. De data die gebruikt wordt voor de benchmark is verzameld met de Werk in Transitie Monitor. Deze wetenschappelijk gevalideerde digitale vragenlijst bevat een breed scala aan onderwerpen, onderverdeeld in vijf modules: Medewerker & Organisatie, Werkplek, Samenwerken, Leiderschap, en Gezondheid. De data voor de Werk in Transitie Benchmark 2024 zijn in 2023 verzameld, met deelname van 17.250 medewerkers. De publicatie fungeert als een referentiepunt waarmee organisaties hun eigen situatie kunnen vergelijken en vormt de basis om ontwikkelingen in de komende jaren te duiden. De publicatie is hier in zijn geheel te downloaden.

De komende periode zullen we meerdere highlights uit de Werk in Transitie Benchmark 2024 op deze website publiceren

Contactpersoon

Mathilda du Preez

Mathilda du Preez

PhD Environmental Psychology