Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Een gezonde werkplek begint met een gevarieerd...

Een gezonde werkplek begint met een gevarieerd ontwerp

Juni 2020 | Claudia Lagermann

Ratelende koffiemachines, kletterend bestek en lachende gasten. Gezellige drukte in een café of restaurant is leuk, behalve als de herrie ervoor zorgt dat je elkaar niet kunt verstaan. Slechte akoestiek kan enorme gevolgen hebben voor een zaak. 

Geluid op de werkplek

Zo opent een van de artikelen uit NOOK 2-2020, het blad van de BNI en de AiNB over interieurarchitectuur. Even verder in het blad staat het artikel Een gezonde werkplek begint met een gevarieerd ontwerp. een interview met Bartele Hoekstra en Wim Pullen van het CfPB. Dat artikel gaat over kantoren waar soms dezelfde 'gezellige' drukte als uit dat  café  heerst. Soms meer drukte dan gezelligheid. We kennen geluid als bron van klachten. Veelvoorkomend in de meeste moderne kantoren en kantoortuinen.

Wim Pullen en Bartele Hoekstra van het CfPB werden geïnterviewd over hun onderzoek naar kantooromgevingen en de invloed ervan op het functioneren en de gezondheid van gebruikers. Zij pleiten voor een verstandige werkplekmix.

Het artikel kunt u op deze pagina downloaden. Maar er is sinds het interview zoveel gebeurt dat een toegift op zijn plaats is.

Post corona  

Het interview vond plaats op 23 maart 2020, de Corona-lockdown was net begonnen, maar het was voordat we enig idee hadden dat het SARS-Cov-2 virus roet in het gebruik van kantoren zou gooien. Na een maand lege kantoren en vooral thuiswerken werd al snel de vraag gesteld: HOE gaan we terug? Beter gezegd: er verschenen allerlei oplossingen. Langzamerhand verscheen de vraag: WAAROM gaan we terug naar kantoor en WAT is het kantoor, WAARVOOR gebruiken we het kantoor?

Waarom terug naar kantoor, want thuis is het lekker rustig (zeker nu kinderen weer naar school toe zijn).

Het interview voor NOOK ging over akoestiek, over geluid dat in onze omgeving is, het geluid dat wij zelf maken. De afgelopen maanden leerden we dat we ook naar kantoor willen om het geluid dat we niet maken, om bij elkaar te zijn, om in de gelegenheid te zijn af en toe geluid te maken, een vraag te stellen iets te vertellen: Het kantoor als kans.

De heroverweging wat we doen op kantoor en wat we graag thuis willen blijven doen vraagt om een verstandige heroverweging van het geheel van beschikbare werkplekken. Dus van een nieuwe activiteiten-mix naar een aangepaste werkplekmix. Veel organisaties stellen ons die vraag. Hoe gaat dat uitpakken?

We houden onze lezers op de hoogte.

THEMA'S

Conceptkeuze | Evaluatie | Ontwikkelingen