Werkplek voor iedereen
In het kader van de participatiewet moet u vanaf 1 januari 2015 meer mensen met een beperking in dienst nemen. Wat houdt dat in voor de werkplekken die u ter beschikking stelt? Kan iemand met een visuele beperking flexibel werken? En wat voor soort plek is het meest geschikt voor iemand met een vorm van autisme?
Over de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een fysieke beperking is vrij veel bekend. We weten allemaal dat drempels een barrière vormen voor iemand in een rolstoel. En dat bewegwijzering groot en duidelijk moet zijn voor mensen met een visuele beperking is ook vrij vanzelfsprekend. Maar wat als een medewerker een vorm van autisme heeft of niet aangeboren hersenletsel? Op welke manier kan de werkomgeving deze mensen zo goed mogelijk ondersteunen? Hierover is nog niet veel bekend.
Iedere persoon is uniek, dus ook iemand met een beperking. Het is daarom lastig te bepalen wat iemand met een beperking precies nodig heeft op de werkplek. Wel zijn er een aantal zaken die er voor zorgen dat veel mensen met en zonder beperking beter hun werk kunnen doen. Voor veel mensen is het prettig om een rustige werkplek te kunnen gebruiken. Vooral voor mensen met hooggevoeligheid en mensen met een vorm van autisme is een 1-persoonswerkplek het meest geschikt.
Hoewel we dus al best wat weten over werkplekken voor mensen met verschillende beperkingen is het belangrijk om dit onderzoeksgebied verder uit te breiden. Op welke manier kunnen mensen met een beperking bijvoorbeeld meedoen in een flexibel werkplekconcept? En op welke manier kunt u de werkomgeving zo inrichten dat zo veel mogelijk mensen (met en zonder beperking) prettig hun werk kunnen doen?
In dit onderzoeksprogramma proberen we antwoorden te vinden op dit soort vragen, om hiermee een handvat te bieden aan ontwerpers en facilitair managers hoe ze de werkomgeving optimaal kunnen inrichten voor deze doelgroep. Dit doen we door interviews en co-designsessies met de doelgroep zelf te onderzoeken wat het beste bij ze past. Wilt u meer weten over dit onderzoek, of hier aan deelnemen? Neem dan contact op met Fien Thoolen.