Center for People and Buildings

You are here: >>Zijn wij allen astronauten?

Zijn wij allen astronauten?

13 march 2023

Zijn wij allen astronauten?

Misschien een bijzondere vraag, en toch één van deze tijd. Kijkend naar hybride werken zie je veel overeenkomsten met de wijze waarop astronauten werken en wat van hen verwacht wordt. De vraag stellen in deze hybride wereld met hyperflexibele werkomgevingen is dan ook niet vreemd, de gelijkenissen zijn er. Dus, zijn we allen astronauten? Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde tijdens WorkPlace Xperience, waar CfPB-onderzoekers spreken over de verschillende facetten van gezondheid in een wereld waarin we niet allemaal meer (tegelijk) samen op kantoor werken.

Jacqueline Schlangen: gezondheid in een hyperflexibele werkomgeving

Jacqueline Schlangen, directeur CfPB, neemt je op woensdag mee in de wereld van de hyperflexibele werkomgeving. Hybride werken is niet nieuw meer. Wat wel nieuw is, is de hyperflexibiliteit. Voor de kenniswerker welteverstaan, niet voor astronauten: zij werken immers altijd in hun leefomgeving en leven in hun werkomgeving. Er zijn weinig scheidslijnen en dat vraagt in grote mate om o.a. hyperflexibiliteit en verantwoordelijkheid. Van de kenniswerker wordt nu ook vaker verwacht dat hij/zij overal en altijd zijn/haar werk kan uitoefenen. Dat is of lijkt in beginsel mooi, maar er kleven ook risico’s aan. Gezondheidsrisico’s, zoals fysieke klachten door te veel zitten, ofwel sedentair gedrag. Schlangen behandelt het thema gezondheid aan de hand van resultaten uit CfPB-onderzoeken die gericht zijn op hybride werken en ze daagt je daarin uit met de vraag ‘zijn we allen astronauten’?

Dennis La Brijn en Maaike Niekel: sociale, mentale en fysieke aspecten

CfPB-onderzoekers Dennis La Brijn en Maaike Niekel gaan op dinsdagochtend nog een stapje verder in het thema gezondheid. Zij nemen je mee in de historische context van mens, werk en werkomgeving ten aanzien van gezondheid. Vervolgens delen zij uitkomsten uit het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie die te maken hebben met sociale, mentale en fysieke gezondheid in de hybride wereld. Nuttige insights voor jouw organisatie!

Nuttige en noodzakelijke thema’s & cases

En er zijn nog veel meer presentaties: zo bespreekt Andy van den Dobbelsteen hoe je vandaag kunt handelen alsof het 2050 is, rekening houdend met het dan heersende klimaat en de dan geldende randvoorwaarden voor energie, water en grondstoffen. Want, is jouw organisatie klaar voor de volgende fase?

Maaike van Kats (hoofd beleidsimplementatie en ontwikkeling Huisvesting bij Politie Nederland en participant in het collectieve onderzoek Werk in Transitie) deelt de visie van Politie Nederland op hybride werken, wat zij zelf ‘anders werken’ noemt. Tipje van de sluier: de politie kijkt daarbij in de volle breedte en verbindt de kansen van op afstand (samen)werken aan de doelen van de organisatie, het welzijn van medewerkers, duurzaamheid en de huisvestingsopgave. Hoe zij dit doet komt aan de orde in deze keynote.
 

Op 14 en 15 maart vindt WorkPlace Xperience plaats in De Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Thema’s rondom werk en werkomgeving worden uitgediept en de nieuwste innovaties en projecten worden gedeeld met HR Managers, Real Estate Managers, CEO’s, Facility Managers en iedereen die zich bezighoudt met human capital en kantoorhuisvesting. Tijdens dit congres, georganiseerd door Smart Workplace, geven keynotes inzicht in onderwerpen die nu meer dan ooit spelen.

 

Contactperson

Jacqueline Schlangen

Jacqueline Schlangen

CEO / Law