Home Actueel 'Mensen willen zich herkennen in de hybride werkomgeving'

Kennisnetwerk

'Mensen willen zich herkennen in de hybride werkomgeving'

De plaats van werk Het kantoor De organisatie van werk 3 minuten leestijd

Mensen willen zich herkennen in de hybride werkomgeving. Dat is één van de belangrijke conclusies die CFPB-directeur Jacqueline Schlangen naar voren brengt in het NVM-rapport over de kantorenmarkt.

Hybride werken is sinds enkele jaren hét onderwerp in de wereld van mens, werk en werkomgeving. Maar deze (deels) nieuwe manier van werken is nog altijd niet geheel uitgekristalliseerd. Organisaties zoeken nog steeds naar de beste manier om hybride werken te implementeren in hun dagelijkse werkpraktijk. Dit blijkt ook weer uit het Kantorenmarkt Rapport. De feiten, trends & analyses van 2025 dat onlangs werd gepubliceerd door NVM. In het rapport van deze brancheorganisatie van vastgoedprofessionals wordt door verschillende experts gereflecteerd op de invloed van hybride werken op de kantorenmarkt.

Eén van de geraadpleegde experts is Jacqueline Schlangen. De CFPB-directeur brengt in de publicatie een mensgericht perspectief naar voren. "‘Mensen passen zich niet aan de inrichting aan, je moet het dus omdraaien", zegt ze onder meer in het rapport. "Je kunt iets prachtigs neerzetten, maar wat mensen uiteindelijk willen, is dat het kantoor een veilige haven voor ze is. Mensen willen zich herkennen in hun omgeving." Dat is belangrijke kennis voor organisaties die worstelen met de wijze waarop zij hybride werken op een goede en duurzame manier willen implementeren.

Drukte

Jacqueline vertelt in het NVM-rapport onder meer over het onderwerp 'drukte in de werkomgeving'. Onderzoek leert dat kantoren sinds de opkomst van hybride werken met name de dinsdag en donderdag als te druk worden ervaren. Dat is deels te verklaren door de objectieve bezettingsgraad; op die dagen komen inderdaad de meeste collega's naar kantoor. Toch wordt de ervaring van drukte niet alleen verklaard door de hogere bezettingsgraad, weet het CFPB op basis van onderzoek. "‘Mensen ervaren het als stikdruk op die dagen, maar nergens was de bezettingsgraad daadwerkelijk hoger dan voor de COVID-19 pandemie. De topbezetting is nog steeds maximaal 65 tot 70 procent. Toch ervaren mensen het als topdrukte, hoe kan dat? Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen niet kunnen werken op de plek en bij de collega’s in de buurt waar ze zich comfortabel bij voelen." Het CFPB publiceerde onlangs een whitepaper waarin de belangrijkste oorzaken van de ervaring van drukte op een rijtje worden gezet.  

Kloof

Het NVM-rapport trekt nog een aantal belangrijke conclusies. Meest in het oog springend in dit opzicht is de kloof die volgens de NVM ontstaat tussen de kantorenmarkt in de Randstad en de rest van het land: "In de kantorenmarkt tekent zich een steeds grotere kloof af tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland. Dat leidt vooral in de Randstad tot een stijging van vraag en aanbod van duurzame panden op goed bereikbare toplocaties, terwijl in andere delen van het land leegstand en veroudering van objecten toenemen." Ook wordt in het rapport gewezen op het blijvende belang van duurzaamheid.

Het NVM-rapport is - evenals de CFPB-publicatie over drukte in de werkomgeving - te downloaden in de kennisbank van het CFPB.

 

Meer artikelen

Naar artikelen overzicht Naar thema “De plaats van werk” Naar thema “Het kantoor” Naar thema “De organisatie van werk”